Символи

ЦЕРЕМОНИЯ ПО ОСВЕЩАВАНЕ НА УЧИЛИЩНОТО ЗНАМЕ

1 март 2011 година

         Приветствено слово на директора на училището Милена Генова

                           Скъпи ученици, уважаеми учители и гости,

На този ден преди 170 г. в ремонтираната сграда на килийното училище  към църквата Свети Николай, един от най-заслужилите възрожденци на Стара Загора, учител, организатор, духовен наставник- даскал Атанас Иванов събира деца от цяла Стара Загора, за да им преподава по новата взаимоучителна метода. Духовната и материална подкрепа на църквата за създаването на новото училище, съвсем естествено са дали и неговото име ”Светиниколско”.

Връщайки се 170 г. назад, историята безспорно доказва развитието и славата на Светиниколското училище, чиито възход днес се измерва с успехите и влиянието на Шесто основно училище „Свети Никола”- наследник на родилото се на 1 март 1841г. взаимно, начално училище.

Днешните потомци, днешните Светиниколци отбелязваме 170 тия рожден ден на училището с няколко много значими събития.

Днес ще възродим училищното знаме и училищния химн, носещи в себе си традицията на миналото, ентусиазма на настоящето и вярата в бъдещото.

И нека сега почувстваме гордостта, че сме част от настоящето на едно училище със славна история под звуците на училищния химн – дело на неговите учители: Татяна Митева – учител по БЕЛ и Петър Николов - бивш учител по музика.

Освещаването на новото училищно знаме, чийто автор е художникът  Христо Танев, автор и на Старозагорското знаме, извърши отец Йордан - свещеник в храма „Свети Николай”

ЗНАМЕНОСЕЦ: „ПРИЕМАМ ЗНАМЕТО ЧИСТО И НЕОПЕТНЕНО И ОБЕЩАВАМ ДА ГО ПАЗЯ КАТО СВЕТИНЯ”

Знамето е светиня на училището, която ние ще предаваме на поколенията, като приемник и символ на славна история, достойни дела и отлични постижения на поколения учители и ученици. Затова нека да обещаем пред него:

ОБЕЩАВАМ

1. ДА ОБИЧАМ РОДНОТО УЧИЛИЩЕ

2. ДА ПАЗЯ СВЯТО ИМЕТО МУ
3. ДА БЪДА ДОСТОЕН ЗА НЕГОВОТО МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ.

Скъпи ученици, днес освен двете светини,  училищното знаме и химн, за бъдещите поколения и по специално за учениците и учителите през 2041г. всеки клас ще остави послание, което ще запечатаме в тази капсула, за да бъде отворено и прочетено  на 1 март 2041 г., когато училището ще празнува своя 200 годишен юбилей. Затова пожелавам на всички тук присъстващи, крепко здраве, успешна реализация в живота и след 30 години да споделим този празник и разказваме за днешния ден.

НА МНОГАЯ ЛЕТА

Обяснителна записка на вложените символи на VІ ОУ "Свети Никола" - Стара Загора

 

 

 

Награда  „Стара Загора“ за Светиниколското училище - духовно средище на просвета и иновативни практики в обучението

 

nagradaSZ21 1

  

 

  

Електронна поща на Шесто основно училище "Свети Никола" - гр. Ст. Загора: info-2403219@edu.mon.bg